Hondenschool KV PONDEROZA vzw

KKUSH Nr. 724

Gaversesteenweg 313 D

9820 Merelbeke

Gsm : 0473/13 21 04

AANKOOP VAN EEN HOND

Als je reeds een hond bezit, dan ben je bij K.V. PONDEROZA vzw altijd welkom. Aan de lessen kun je echter slechts deelnemen als je hond tenminste 8 weken oud is. De eerste les is steeds zonder enige verplichting en volledig gratis. Misschien heb je nog geen hond, maar ben je van plan er een aan te schaffen? Is dat zo, dan lees je deze informatie- site juist op het gepaste ogenblik

Een hond is :

  • Is geen voorwerp, maar heeft zijn eigen karakter en persoonlijkheid. Zoals wij kent hij liefde, verdriet en pijn. Heb je bij de keuze van het ras en de grootte van de hond wel degelijk rekening gehouden met je eigen karakter en persoonlijkheid?
  • Heeft ruimte nodig. Hoeveel plaats heb je voor hem?
  • Heeft verzorging nodig. Voedsel, dierenarts en inentingen kosten geld. Heb je er dat voor over?
  • Heeft ook tijdens de vakantie je verzorging en je vriendschap nodig. Welke alternatieven heb je ervoor?
  • Hoort opgevoed te worden. Heb je daar de nodige tijd en het onmisbare geduld voor?
  • Moet regelmatig buiten gelaten worden. Wie zal met de hond gaan wandelen wanneer het regent?
  • Is een reu of een teef, beiden hebben voor- en nadelen. een reu is meestal dominanter, groter en steviger zodat hij niet altijd even gemakkelijk door onervaren mensen in de hand te houden is. Een teefje daarentegen is meestal ietjes zachter van karakter, maar wordt wel tweemaal per jaar loops.

NEEM GEEN OVERHAASTE BESLISSING!!!

Spreek, alvorens definitief te beslissen een hond te kopen, met mensen die reeds een hond bezitten, of bezoek een dierenarts of hondenclub. Ook bij K.V. PONDEROZA vzw ben je steeds met al je vragen welkom.

Het opvoeden van de hond

Of u nu een raszuiver exemplaar heeft of een kruising, het hondengedrag is bij elke hond quasi gelijk. Afhankelijk van het ras kan hij wel specifieke gedragskenmerken vertonen (jachthond, waakhond, terrier, herdershond, enz…)

De hond is een sociaal wezen, niet bestemd om eenzaam en geïsoleerd te leven. Zijn "wolvenverleden" heeft ons getoond dat honden vroeger in groepen ("roedels"=gezin) leefden. In elke roedel is het een vereiste dat er een leider is, dat zal uzelf zijn, niet uw hond. Een leider heeft een heleboel privileges: hij mag beslissingen nemen en zijn bevelen worden gehoorzaamd. Hij heeft ook een boel plichten. Hij is consequent : wat hij vandaag toestaat, staat hij morgen ook toe, wat hij volgende week verbiedt is ook volgende week verboden. Stel: uw hond mag op de sofa. Mag ij op de sofa als hij natgeregend is, of vieze poten heeft? Voor uw hond is er geen verschil. Dit zijn nuances die hij niet begrijpt. U neemt ook alle beslissingen in het belang van de roedel. Uw houding is beslissend bij het beoordelen van "gevaarssituaties". Is de vreemde bezoeker welkom, of jagen we hem weg? U beslist. Doet u dat niet, dan zal uw hond de beslissing moeten nemen

Voor een jonge pup zijn er maar enkele zaken belangrijk: voedsel, aandacht, slapen en spelen. Dat is zijn wereld en we gaan van die dingen gebruik maken, om hem wat gehoorzaamheid bij te brengen. Hij zal leren door een combinatie van positieve en negatieve ervaringen. Handelingen welke beloond worden, of die hij als dergelijk ervaart, zal hij herhalen (eventueel op bevel). Handelingen welke negatieve ervaringen met zich mee brengen, zal hij proberen te vermijden.

Om uw hond te begrijpen en op te voeden, zal u dikwijls moeten afwijken van menselijke denkpatronen. U zal moeten denken op het niveau van de hond. Hij kan zich niet in uw denkwereld verplaatsen. Hij begrijpt geen Nederlands (Frans of Engels trouwens ook niet). Uw hond hoort geluiden en neemt klanken waar. U zal hem duidelijk moeten maken wat deze klanken betekenen. Harder schreeuwen helpt niet als hij u niet begrijpt.

Wat verstaan we onder opvoeden?

Gewenning aan het verkeer, voorwerpen, geluiden, personen

Weigeren van voedsel van vreemden

Volgen aan de voet, zowel aan de leiband als in vrijheid

Niet bedelen

Zindelijk zijn

Een vaste plaats hebben in huis

Sociaal gedrag tegenover mensen en dieren vertonen

Houdingen op bevel aannemen

Met de opvoeding van onze pup beginnen we zodra deze in ons bezit is. Vanzelfsprekend niet met alles tegelijk. We zullen trachten onze pup zoveel mogelijk al spelenderwijs bij te brengen.

WE ZULLEN STEEDS ONZE HOND BELONEN EN PRIJZEN WANNEER HIJ GOED WERK LEVERT

GEWENNING :In onze moderne maatschappij zijn er heel wat dingen waar we onze hond liefst in een vroeg stadium aan moeten laten wennen: lawaai van toestellen, verkeer, andere honden, katten, personen, …

VERKEER: Onze hond moet eerst vertrouwd zijn met zijn nieuwe thuis, omgeving en roedelgenoten. We nemen hem zo snel mogelijk mee op stap naar plaatsen waar vrij druk verkeer is, we laten hem kennis maken met fietsers, bromfietsers, auto's en andere mensen

Daarbij zorgen we ervoor dat al deze nieuwe ervaringen positief overkomen. Een negatieve ervaring met een fiestser bv. kan er voor zorgen dat uw lieveling levenslang angst heeft van fietsers

MEERIJDEN MET DE AUTO: Eerst laten we de hond in de auto zitten terwijl die stil staat (meerdere malen herhalen). Daarna kan u de wagen starten (met gesloten deuren). Na enkele malen dan u hem meenemen voor een kort ritje. Na een tijdje zal hij een volwardig passagier zijn, die ritjes met de wagen op prijs zal stellen

BEDELEN :Honden zijn geboren bedelaars. Indien u niet wenst dat hij bedelt aan tafel, geef hem dan van jongsaf NOOIT iets terwijl u eet. Een enkele maal zondigen tegen de regel kan u een levenslang bedelende hond bezorgen

ZINDELIJKHEID :Een jonge hond moet meermaals per dag een plasje maken en een hoopje doen. U dient opmerkzaam en geduldig te zijn. Na een eetmaal of na een slaapje zetten we hem neer op een daarvoor bestemde plaats. We wachten geduldig tot hij zijn behoefte doet en prijzen hem uitbundig. Zit de hond gedurende de dag in huis, dan zal u hem geregeld moeten uitlaten. U moet hem gadeslaan: op het ogenblik dat hij begint te snuffelen, in cirkeltjes begint te draaien of neerhurkt, is het de hoogste tijd om hem naar de aangewezen plaats te brengen

U heeft hem echter gestoord in zijn "voorbereidingen", en het kan nu eventjes duren vooraleer hij zijn bezigheden hervat. Prijs hem uitbundig.

U zal verbaasd zijn hoe snel de jonge hond zindelijk is wanneer u zijn hoopjes en plasjes buiten uitbundig bejubelt. Gebeurt er toch eens een "ongelukje" in huis, straf hem dan niet, enkel wanneer u hem op heterdaad betrapt kan u uw ongenoegen laten blijken. (u werd vroeger toch ook niet gestraft om in uw luier te doen?!)

EEN VASTE PLAATS :Het is heel belangrijk dat de hond in huis een vaste plaats heeft, waar hij graag ligt, door niemand gestoord wordt, en ook niemand stoort. Het moet een tochtvrije plaats zijn, rustig gelegen, eventueel overdekt (een soort hol). Dit kan van alles zijn, een dekentje, een mand, een binnenhuiskennel

Geleid hem naar de ideale plaats, streel hem daar of geef een snoepje en geef de plaats een naam.

Stuur hem nooit als straf naar die plaats, het moet voor hem een toevluchtsoord zijn wanneer hij zich wenst af te zonderen.

STRAFFEN EN/OF BELONEN :Honden houden van structuur in hun leven en een goed getrainde hond is een gelukkige hond. De hond weet wat er van hem verwacht wordt, en de eigenaar is ontspannen en heeft de hond in bedwang, wat een algeheel gevoel van veiligheid en vertrouwen schept.

Een hond de eerste beginselen van een training bijbrengen is niet moeilijk, maar het vereist wel een zekere toewijding van de eigenaar. Een halfslachtige training, waarbij de eigenaar het opgeeft als geduld of doorzettingsvermogen is vereist, heeft geen enkele zin, en de hond wordt er alleen maar verward en ongedisiplineerd van. Of u u alleen maar een goedgemanierd huisdier wilt of een hond die gehoorzaamheidsproeven kan winnen, hoe vroeger u begint, hoe beter.

Straf is iets dat een hondenverstand moeilijk kan begrijpen. Straf voor iets dat een tijdje geleden gebeurd is, is voor hem helemaal een raadsel. Het enige wat u hiermee bekomt, is dat de hond u gaat wantrouwen, onzeker en zelfs schuw wordt.

Indien hij toch bepaalde regels overtreedt, moet hij aan de aktie zelf een onaangenaam gevoel overhouden

GEDRAGSPROBLEMEN : Elke keer als uw hond in uw favoriete stoel gaat zitten of op een buurman die op bezoek komt, opsringt, vormt hij daarmee een gewoonte en hoe langer u die gewoonte toelaat, hoe moeilijker en tijdrovender het wordt om ze af te leren.

Misschien vindt u het grappig als uw pup opgewonden aan de riem trekt of een koekje van uw bord probeert te bedelen, maar het is minder leuk als uw volgroeide hond u door het park trekt of een boterham van het bord van een gast afsnoept.

Slecht gedrag moet streng en consequent aangepakt worden. U kunt uw hond beter corrigeren dan straffen. Straf heeft geen zin, tenzij u dat op het moment zelf kunt doen. Een paar seconden later heeft uw hond geen idee waarom u zo onvriendelijk bent.

VERNIELZUCHT : U wenst dat hij niet aan uw schoenen knaagt? Hou ze buiten zijn bereik. Een pup moet de wereld ontdekken, voorwerpen die op de grond liggen zijn daartoe uitermate geschikt

Knagen aan meubels is dikwijls het gevolg van verveling, of vindt zijn oorzaak in het wisselen van de tanden. Zorg ervoor dat de hond eigen "kauwmateriaal" heeft.

Betrapt u hem kauwend op iets anders, zeg gerust "Foei!", neem hem het voorwerp af en geef hem zijn eigen voorwerp in de plaats. Dit kan een mergpijp of een ander beentje zijn, doch NOOIT beentjes van gevogelte, kippen, konijnen of coteletten. Dit kan leiden tot darmperforaties

VOEDSEL BEWAREN :Voedsel is voor de hond een kwestie van overleven, een laaggeplaatste zal zijn voedsel steeds beschermen tegen een hogergeplaatste.

Het is dus niet abnormaal dat uw pupje een grommend geluid laat horen wnneer u in de buurt van zijn voedsel komt. De hond moet leren ons te vertrouwen, geef hem kleine porties, neem de lege etensbak weg, vul hem bij en geef hem terug. Dit is een positieve ervaring voor de hond: als baasje mijn etensbak neemt krijg ik telkens meer eten!

TRAINEN VAN DE HOND : Honden houden van structuur in hun leven en een goed getrainde hond is een gelukkige hond. De hond weet wat er van hem verwacht wordt, en de eigenaar is ontspannen en heeft de hond in bedwang, wat een algeheel gevoel van veiligheid en vertrouwen schept.

Een hond de eerste beginselen van een training bijbrengen is niet moeilijk, maar het vereist wel een zekere toewijding van de eigenaar. Een halfslachtige training, waarbij de eigenaar het opgeeft als geduld of doorzettingsvermogen is vereist, heeft geen enkele zin, en de hond wordt er alleen maar verward en ongedisiplineerd van. Of u u alleen maar een goedgemanierd huisdier wilt of een hond die gehoorzaamheidsproeven kan winnen, hoe vroeger u begint, hoe beter.

Wat met de beestjes tijdens de feestjes . . . .

Tijdens de eindejaarsperiode staat er wel bijna elke dag wat lekkers op tafel. Is het geen kalkoen, dan wel een kerststronk! Het eten waar wij van smullen kan voor je hond echter schadelijke stoffen bevatten. Wij zetten de belangrijkste 'gevaarlijke' lekkernijen op een rijtje.

1) Staat de tafel vol flessen champagne, wijn of andere alcoholische dranken? Geen probleem, maar hou je hond buiten het drankfestijn. Ook je huisdier bij wijze van verwennerij eens laten nippen van je aperitief is geen goed idee. De dieren hebben maar weinig alcohol nodig om boven hun theewater te zijn. Met alle gevolgen van dien. Voor honden is er wel een leuk alternatief: het Kwispelbier. Het ziet eruit als gewoon bier, maar bevat geen alcohol of koolzuur.

2) In veel producten die we naar binnen spelen zit de zoetstof xylitol, bijvoorbeeld in frisdranken. Wij kunnen het goedje goed verdragen, maar honden zijn er veel gevoeliger voor. Zo gevoelig zelfs dat ze bij inname kunnen sterven.

3) Geef je hond nooit een handje nootjes. Vooral walnoten en pinda's zijn puur vergif voor je viervoeter. Het hoge fosforgehalte kan nier- en blaasstenen veroorzaken.

4) Ook met uien moet je opletten. Bij honden veroorzaakt het bloedarmoede, wat het dier erg zwak maakt. Ook knoflook kan dat effect hebben.

5) Geef ook nooit als aperitiefhapje een rauw stuk vlees of vis. Dat zou het dier wel eens heel slecht kunnen bekomen.

6) Nog verboden: avocado. Het kan de alvleesklier doen ontsteken en vochtophoping veroorzaken in hart en longen.

7) Last but nog least: geef je hond nooit, maar dan ook nooit chocolade. Het schaadt het centrale zenuwstelsel, hart en de nieren. Chocolade bevat cafeïne en theobromine, iets wat de hond absoluut niet verteert.

bron: MF