Hondenschool KV PONDEROZA vzw

KKUSH Nr. 724

Gaversesteenweg 313 D

9820 Merelbeke

Gsm : 0473/13 21 04

 

AGILITY

Agility (ook wel behendigheid genoemd) is een discipline in de hondensport vergelijkbaar met jumping bij paardensport. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider, in een minimum van tijd, op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde.

Bij KV Ponderoza Merelbeke hebben we momenteel 3 groepen: de starters, de beginners en de gevorderden

LESUREN

Beginners :     

donderdag 19.00u - 20.00u. op zondag 9u30-10u30.

Gevorderden : 

donderdag 20.00u -21.00u. op zondag  10u30-11u30

We vragen om 15 min op voorhand aanwezig te zijn!!!

Om deel te nemen moet je slagen in een toelatingsproef.

DE TOELATINGSPROEF

De toelatingsproef: De hond dient minimum 11 maanden oud te zijn (grote rassen liefst 15 maanden). Bijna alle hondenrassen zijn geschikt voor agility. Enkel met grote zware rassen (bvb sommige dogachtigen) en kortbenige honden met een lang lichaam (bvb teckels) doe je best geen agility om medische redenen. De geleider dient minimum 14 jaar te zijn. Er zijn GEEN slipkettingen of stropbanden toegelaten!!!! (zowel voor de proef als voor de lessenreeks). De proef wordt enkel gedaan met een VASTE halsband. Je dient verder een speeltje bij te hebben (geen piepers!).

De toelatingsproef peilt niet naar een perfecte uitvoering van de oefeningen zoals in de gehoorzaamheid, maar welke controle de geleider heeft over zijn hond. De proeven worden afgenomen vòòr de start van een nieuwe cursus. Je bent verplicht om hiervoor in te schrijven.

Je kan online inschrijven zodanig we contact kunnen nemen om een afspraak te maken voor het proefje af te leggen.

Deze kan afgenomen worden op afspraak indien 2 instructeurs aanwezig zijn.

Het slagen in de toelatingsproef is geen garantie tot het succesvol afronden van de basiscursus. Dit is slechts een momentopname. Als blijkt dat een hond tijdens de lessen ongewenst gedrag vertoont (bvb extreme angst, weglopen, agressie) kunnen de instructeurs, na overleg met de verantwoordelijke agility, maatregelen opleggen of combinaties uitsluiten.

WELKOM BIJ DE BEGINNERS

Na het volgen van de basiscursus starters kom je bij de beginners terecht.

Leden van andere clubs van wie de honden reeds de toestellen beheersen (en nog geen TAP hebben), kunnen onmiddellijk instromen na het slagen in een "proef".

Nu de honden alle toestellen onder de knie hebben, kunnen we stilaan beginnen met parcours te lopen. We bereiden ons voor op het officiële agility examen: de TAP* (toelating agility proef )

EEN STAPJE VERDER

Na het behalen van de TAP (Toelating agility proef) mag je trainen bij de gevorderden. De stuurprogramma's en oefeningen worden moeilijker en moeilijker. Wie wedstrijden speelt krijgt hier de kans om zich verder te ontplooien. Uiteraard trainen hier ook de gevorderde recreanten.

* TAP: De TAP is niet hetzelfde als de toelatingsproef bij de starters. De TAP is het officiële examen dat je kan behalen op een wedstrijd. Als je slaagt, mag je vanaf dan wedstrijden agility meespelen. In een TAP loop je meestal een 8-vorm met de tafel in het midden. Alle toestellen zijn aanwezig.